Lexicon.

Zeefdruk

 

Op deze pagina kan u alles te weten komen over zeefdruk.

Zeefdruk is een druktechniek die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor grafische doeleinden, zoals textieldecoratie, affiches en kunstdrukken.

 

Zeefdruk ontleent zijn naam aan het druksjabloon, de zogenaamde zeef. Zeefdruk maakt dus gebruik van een zeef. Dit is een raamwerk welk is bespannen met een fijnmazig (vroeger zijde vandaar de engelse naam silkscreen) gaas. De zeef wordt voorzien van een lichtgevoelige emulsielaag. Het zeefdruk proces bestaat erin dit zeefgaas te belichten met een film. Deze hardt de emulsie op de belichte vlakken uit. De emulsie op onbelichte vlakken wordt weggewassen. Hierdoor ontstaat in het zeefdruk proces een fijnmazige opening in het zeef waardoor de drukinkt, opgebracht door een verfspatel, kan worden gedrukt met behulp van een rakel. Een voordeel van zeefdruk is dat het gebruikt zeefraam kan worden hergebruikt door het te strippen en opnieuw van een lichtgevoelige emulsie te voorzien.

 

Zeefdruk is met name inzetbaar op vlakke papieren, textiel en kunststof substraten. Echter ook op cilindrische en licht conische producten is zeefdruk goed inzetbaar. Daarbij komt dat zeefdrukinkt goed dekkend is. Dit zorgt ervoor dat met zeefdruk ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers.

 

Bij Jalo Print zijn we gespecialiseerd in zeefdruk. Wilt u meer weten over zeefdruk bij Jalo Print? Laat het ons weten via onderstaande link en dan neemt een van onze medewerkers zo spoedig mogelijk contact met u op!

Terug naar Lexicon
Ga naar Bedrukken Algemeen Ga naar Tampodruk
Ga naar Textieldruk Ga naar Zeefdruk
Ga naar Digitaaldruk

 2014 Jalo Print. Designed by Casper van Osch. All Rights Reserved.

JALOPRINT BV

John F. Kennedylaan 21

5555 XC Valkenswaard

Nederland

Tel.: 040-20.444.74

Contacteer Jalo Print